9.8
★★★★★
★★★★★

“Schrijven over jezelf, ik vind het maar niks”

En toen moest ik opeens over mezelf schrijven. Als nieuwe werknemer van Webwijs, die ook nog eens in zijn takenpakket heeft om blogs te schrijven, had ik geen keus. Of nouja, die dacht ik wel te hebben….

 

Toen het tijd was om mijn eerste blog te schrijven, ging ik op zoek naar onderwerpen. Ik besloot ook even aan Margreet, Boyd en Michiel te vragen wat leuke onderwerpen konden zijn. “Schrijf een blog over jezelf als nieuwe werknemer”, werd er gezegd. Ik probeerde nog wat tegenargumenten te geven, maar het was al te laat. Het kwaad was geschied. Dus nu zit ik hier, achter mijn laptop een stuk te schrijven over Menno. Nee niet die Friese, rooms-katholieke priester Menno Simons uit de 15e en 16e eeuw of een eerbetoon aan de inmiddels overleden bekende televisiepresentator Menno Buch. Nee, over Menno Knevelman, 26 jaar uit Akkrum. Nou daar ga ik dan!

Journalistieke droom

Vanaf een jaar of 14 begon ik op de HAVO langzaamaan een beeld te krijgen hoe mijn toekomst eruit zou zien. Journalist, dat zou ik worden! Schrijven over sport, alle voetbalwedstrijden bij langs en daarna grote stukken schrijven in de krant. Ik zag het helemaal voor me. Van jongs af aan kijk en volg ik al het voetbal. Van de grootste, tot de kleinste competities. Daarover schrijven was een droom. Een droom die al snel werkelijkheid werd. In deze periode werden er namelijk steeds meer voetbalsites uit de grond gestampt. Ze kwamen als onkruid bij regen uit de grond. Kleine sites die schrijvers zochten, die het liefst zonder iets te verdienen nieuwsartikelen voor hun site gingen maken. Ik besloot het te doen. Het leverde me geen stuiver op, maar voor mijn CV en ervaring op schrijfgebied is het een goede keuze gebleken.

Een bredere blik

Na voor diverse websites geschreven te hebben, had ik inmiddels de HAVO afgerond. Een logische stap zou dan natuurlijk zijn om een journalistieke opleiding te gaan volgen. Maar ik besloot Communicatie te gaan studeren. Een opleiding waarmee ik mijn blik kon verbreden, eentje waarmee je de journalistiek in kan, maar ook heel veel andere kanten op kan. Deze andere kanten leerde ik al snel kennen en begon ik interessant te vinden. Terwijl ik mijn eerste stage bij Omrop Fryslân liep, begon ik met werken bij sc Heerenveen. Hier ging ik op wedstrijddagen de Social Media bijhouden. Mijn eerste ontmoeting met Social Media op bedrijfsgebied. Ik was verkocht. Ik ging alle wedstrijden van de club bij langs en maakte content op en langs het veld en voor en na de wedstrijd. Bij een overwinning is het niet zo moeilijk om content te maken, maar bij een verlies of gelijkspel wordt deze uitdaging al groter. Een uitdaging waar ik elke keer weer veel over ging nadenken en veel van heb geleerd. Inmiddels doe ik het werk bij sc Heerenveen nog steeds. Ik ben er niet meer elke wedstrijd bij, maar nog regelmatig houd ik de Social Media bij. Het is voor mij leerzaam om elke keer weer voor zo’n groot publiek content te maken en na te denken hoe we teleurgestelde supporters weer wat kunnen opvrolijken, zodat ze een week of twee weken later toch weer naar het stadion komen of juist blije supporters kunnen voorzien van alle content om hun avond her te beleven of nog mooier te maken.

Social Media heeft mijn hart veroverd

Zo werd door de jaren heen Social Media op bedrijfsgebied helemaal mijn ding. Maar ook het schrijven vond ik nog steeds leuk. Ik ontwikkelde op deze manier ervaring in het maken van diverse soorten content. Zowel het schrijven van blogs, nieuwsartikelen en interviews, als de Social Media. Na mijn studie afgerond te hebben begon ik met werken bij de Gemeente Smallingerland. Hier was ik verantwoordelijk voor de website en een deel Social Media. Hier heb ik ook veel van geleerd. Het werken bij een gemeente is weer heel anders, dan werken voor een commerciële organisatie of, zoals bij sc Heerenveen, een organisatie met veel fans. Bij de gemeente heb ik vooral geleerd samen te werken met veel, heel veel verschillende afdelingen, organisaties en soorten mensen. Ook heb ik hier geleerd om een zakelijk geschreven tekst van bijvoorbeeld een wethouder te vertalen naar een leuk artikel voor een inwoner. Inwonergericht schrijven, dat was de kant die de gemeente op wilde. Ervaring die ik mee kan nemen in de toekomst.

Tijd voor een nieuwe uitdaging: Team Webwijs

En toen kwam daar opeens Webwijs op mijn pad. Ik had al veel goede verhalen over dit bedrijf gehoord. Over de leuke, hechte groep die er werkt en de goede sfeer die er hangt. Er werd een Content Marketeer gezocht. ‘Hier moet ik op solliciteren!’, was de eerste gedachte die in mij op kwam. En zo besloot ik mijn sollicitatie te schrijven. Ik werd aangenomen!

Bij Webwijs ga ik me vooral bezighouden met het maken van content voor de diverse klanten en het bedrijf zelf. Op content gebied ben ik iemand die creatief denkt en onderscheidende content wil maken. Vaak hoor je om je heen: “Onze concurrent doet het zo en dat werkt, dus wij moeten het ook zo doen”. Maar ik houd er juist van om het dan net even anders te doen, nog origineler! Natuurlijk is het goed om om je heen te kijken en te leren van wat andere bedrijven op contentgebied doen. Maar dit kopiëren is nooit een goed idee. Gebruik elementen, kijk hoe zij het aanpakken en gooi hier vervolgens je eigen sausje overheen, een sausje die past bij jouw bedrijf en die beter is. Op deze manier onderscheid je je, ben je origineel en is jouw bedrijf de koning van de content.

Delen?

Meer informatie over dit onderwerp? Margreet maakt je volledig webwijs. Keertje afspreken?

Neem contact op

Mogen we jou ook webwijs maken? We zitten vol frisse ideeën waar we jou graag verder mee helpen.

Daag ons uit
Nico